Bättre och fler eko-kläder

Det verkar som att det händer saker hela tiden på ekofronten, jättekul att det redan har förbättrats avsevärt sen i höstas när Helen och jag senast var ute på stan och kollade in utbudet av ekologiska kläder och märkning på dessa. Nu i vår kommer det nya eko-kläder med GOTS-märkning hos Vero Moda bland annat, och H&M har också fått in en massa både till både barn och vuxna. Enligt deras hemsida kontrolleras bomullen av Control Union (som bland annat utfärdar GOTS-märkningen) men jag har inte sett röken av någon GOTS-tag på kläderna iallafall... bara H&M:s egna jättestora gröna lapp "organic cotton". Hm.

Både H&M och Vero Moda skriver på sina sajter att efterfrågan varit så stor på deras ekologiska kollektioner att de nu fått ta fram ett större utbud.

Hur kul som helst, heja konsumentmakt! :-)

/ida

The lost generation


Vår, det är solenergi det!

Man blir så glad så här års, ni vet när man helt plötsligt vaknar innan väckarklockan ringer, det brukar åtminstone inte hända mig i vanliga fall... och inte att jag blir glad av det heller! Men vad kan man göra när solen envist skiner rakt in i sovrummet trots rullgardiner och persienner? Det är bara att kapitulera, vakna och vara glad över att våren och solen är tillbaka!

Solen, ja. Det är en fantastisk stjärna vi har där ute i rymden. Själv tänkte jag använda den till alla möjliga saker den här våren och sommaren. Till exempel ladda mobilen och mp3-spelaren! Jag har införskaffat en smart liten grej, en mini-solcell som jag lägger i fönstret och så samlar den ihop energi och lagrar den. Perfekt, inte bara hemma (där man ju även har elluttag, men det är ju ännu bättre att få gratis energi från solen) men jag ska absolut ta med mig den här fina lilla manicken till stugan i sommar där vi inte har nån el alls. Så slipper vi förbruka engångsbatterier i onödan (eller ännu värre, starta bilen bara för att ladda mobilen). Såhär ser den ut:


Sen kan jag rapportera att det faktiskt går ganska bra med mitt nya liv utan plastpåsar. Det enda jag inte har hittat i miljövänlig/nerbrytbar plast än så länge är plastfolie. Det tycker min sambo att vi absolut behöver, så jag har fått ge med mig på den punkten. Men alla våra andra plastpåsar, soppåsar och fryspåsar har vi nu i ekologiska material. Det känns bra. Nu ska det bli återvinning av mina vänner! :-)

... och så ville jag bara säga att det är väldigt trevligt att läsa om vår hyresvärds miljöarbete i det senaste numret av Hemmavid, och om självförvaltningsgänget i Ingelstad också! Sånt blir man varm i hjärtat av.

vårsoliga hälsningar,

Ida

Stöd din lokala handlare

Jag har precis fått min nya kamera, den kom idag med posten. Hurra! Ännu mer hurra är att det bara var en liten promenad dit från vårt hus, för här i Åryd har vi postservice hos vår lokala butik, Time. Ett litet apotek finns det också där, och så kan man panta burkar också numera.

Jaha, vad är det nu som är så jättefint med detta då? Egentligen spelar det kanske inte så stor roll för mig personligen. Jag kan handla på stormarknaden när jag ändå är i stan på dagarna och jobbar, och jag skulle väl kunna hämta ut mina paket där också. Men är det bara unga, friska, starka människor med körkort och bil som ska få bo i mindre orter/byar på landet? Nej. Självklart inte. Det måste man ju kunna göra även om man är gammal, sjuk, föräldraledig, billös eller körkortslös. Så därför är det viktigt att stödja såna här små butiker (och även lokaltrafiken), för att det faktiskt finns de som bor här som verkligen behöver dem. Det handlar inte heller bara om att kunna köpa mat, utan minst lika mycket om att den lokala affären är en viktig mötesplats. Något som man inte alltid tänker på när man rusar in och blixtsnabbt köper sin mjölk som man glömde handla i stan.

Tyvärr är det många som inte engagerar sig i sin lokala affär förrän det är för sent, "å nej, ska de stänga? Men vi måste ju ha en affär här"! Men man har inte direkt gjort nåt för att affären ska få vara kvar. Det vill säga handla där. Eller fråga efter någon speciell vara som handlaren säkert kan ta in, istället för att tänka att "ja ja det handlar jag väl i stan då".

Kanske kan det vara en lösning att det helt enkelt blir allas affär? Bryr man sig mer då? I de fall där lanthandlar och butiker i små samhällen har tvingats klappa igen, eller är på gränsen, tänker jag. En vän till mig berättade om hur de gjort i hans by, Skattungbyn i Dalarna. Där har man startat ett kooperativ och alla som handlar där (dvs typ hela byn) är medlemmar i föreningen (affären) och är med och bestämmer vad som ska köpas in. Sen har de några anställda, så alla i byn jobbar såklart inte i affären. Kolla här: http://www.skattungeportalen.se/index.php?sort=260 Man kan göra mer än man tror tillsammans.

Lev och må!

hälsar Ida

RSS 2.0