Baka bästa brödet

Jag gillar att baka, det har jag alltid gjort. När jag var i tonåren brukade jag till exempel förhandla mig till ett par nya skidor (eller vad det nu kunde vara) genom att erbjuda mig att baka allt bröd till hela familjen i en månad eller två. Uträkningar på hur mitt skidinköp skulle tjänas in genom pengarna mina föräldrar skulle spara på att slippa köpa bröd till 7 personer, ingick naturligtvis i planen.

För tillfället är det mest min sambo som bakar och står i hemma hos oss, han är helt insnöad på surdegsbröd och det är ju väldigt väldigt gott! Bakar man dessutom med ekologiskt närproducerat mjöl (T ex från Lyckebo Gård i Värends Nöbbele, som vi använder) så är det ju lika klimatklokt som gott... och så kan man ju faktiskt spara in pengar till ett par nya skidor eller två! Det var inte bara lur...

Här är tips på en brödblogg som vi gillar: Pain de Martin
... och här kan man också hitta underbara recept: Saltå Kvarn


ps. Spara vattnet från när du förvällt nässlor eller nåt annat gott och grönt, det blir jättegott att baka bröd på!

Nu närmar det sig...

Jag har ju skrivit tidigare om att det går finfint att odla lite här och där även om man bor i hyresrätt, och nu är det snart dags för våra pallkragar att få lite gröna vänner som spirar. (förhoppningsvis).

Vi har små plantor som växer i köksfönstret och så har vi massor av fröer som ska planteras ut direkt i jorden. Pallkragarna vi använder till våra odlingslådor har vi köpt billigt på AD trä, jord har vi hämtat (en hel släpkärra för 100 spänn) på återvinningscentralen på Norremark. Gödsel hämtar jag gratis från stallet där jag rider. Det här ska bli så spännande!

  
Här tjärar vi först alla pallkragarna på varann... och så har vi en liten kompis som hjälper oss fylla dem med jord nu när de är klara! Det är roligt att gräva och plantera.(Pallkragarna som nu står två och två med markduk i botten syns i bakgrunden).

Ät ogräs till middag

Min mamma har varit och hälsat på i helgen. Hon är väldigt bra på många saker, bland annat på vad man kan äta som växer vilt i naturen! Nässlor visste vi såklart om, och vi gjorde en supergod nässelstuvning till middag (tillsammans med morotsbiffar och kokt potatis) i fredags. En jättegod sallad toppad med färska maskrosblad hade vi också till. Nu har vi precis ätit ännu en lyxig vår-måltid till söndagmiddag, nämligen en kirskålsgratäng!

Kirskål växer ju precis överallt här i Åryd, och det är många som gör allt för att bli av med "ogräset". Men det är alltså även väldigt gott och nyttigt, så passa på nu när det är vår och ät det som går, och som växer helt gratis ute i naturen! Här är receptet på vår middagsgratäng! (Jag stekte även lite svamp tillsammans med purjon. Rekommenderas!)

Kom ihåg att det är nu på våren som man får passa på att plocka kirskål, nässlor, maskrosblad osv. Senare på sommaren är de inget vidare att äta. Maila mig gärna om du också har nåt kanonrecept på något ur naturens skafferi!



lev och må!

/ida

Kajaklycka

Något av det bästa som hänt på länge hände förra helgen, vi blev nämligen kajakägare! En kompis morfar som bor på Österlen har byggt kajakerna vi nu har nedanför huset vid Årydssjön. Det är en helt otrolig känsla att glida fram över sjön på spegelblankt vatten! Det känns som att man minsann inte behöver mycket annat här i livet...

Sen är det väldigt roligt också att kajakerna är byggda helt i naturmaterial. Kraftig bomullsduk, linolja och trä. (Bland annat pil från kajakbyggarens egen gård!) HUR coolt som helst. Ingen plast så långt ögat kan nå. Raka fina eskimå-paddlar i trä... bara att tälja till.



här är jag ute på Årydssjön med min nya kajak!

Vill du också testa att paddla kajak eller kanadensare i den vackra småländska naturen? Här kommer några tips:


Kanotleder i Småland

Friluftsfrämjandet Småland kajak
Visit Småland (många olika ställen man kan hyra kajak/kanot)

Ska vi byta grejor med varann?

Jag har tänkt väldigt mycket på sistone på det här med att jag har det så himla bra. Egentligen. Jag har kläder att ta på mig, mat att äta och tak över huvudet... och fantastiska vänner. Ändå får man ju ryck då och då att man liksom bara måste ha nåt nytt, nya kläder för att man tycker att man inte har nåt att ta på sig (fast man egentligen har en full garderob)... ni vet.

Snart är det dags för Växjös andra klädbytardag, ett jätteroligt och bra koncept som mina kompisar Karna och Kicki (KIRNI) har dragit igång. Kom till Utvandrarnas hus lördagen den 9:e maj vettja! Klädswapen börjar kl 13 och håller på till 14. Man måste lämna in minst ett plagg (mellan 11-12) men kan gå därifrån med så många man vill. Sen blir det även medieswap 14.30 till 15.30, då är det byte av böcker, musik och film. Roligt och gratis!



reportage i Smålandsnytt från den första klädbytardagen på Palladium i vintras

RSS 2.0