Sikta på en riktigt god jul...

...det gör jag iallafall! Jag tycker det ska bli supermysigt med grandoft, julkärve och tända ljus. Helst snö också, men det är väl lite att ta i... men önska får man ju! Känns verkligen som att jag bara väntar på jullovet hela november/december, fast jag inte ens går i skolan!

Här kommer några saker som förhoppningsvis bidrar åtminstone litegrann till en lugnare, sparsammare, fridfullare, mysigare och klimatsmartare årstid.

Visste du att aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst?
Rätt coolt. Så släng inte förbrukade värmeljus och folie i soporna, metallåtervinningen it is. Man kan även vika ihop gamla värmeljus så de blir platta, då tar de nästan ingen plats. (om man är storförbrukare som jag :-)

Elljusstakar och julstjärnor
tycker jag är supermysiga, men hur mycket el drar de egentligen? Köp lågenergilampor eller ännu hellre diodlampor, de blir inte så varma och håller mycket längre. Jag var för länge sen med om att en (gammal) glödlampa hängde direkt mot en pappersjulstjärna, det var mycket nära att det började brinna. Hu. Trasiga lampor från t ex luciakronor, elljustakar osv ska förresten lämnas på återvinningscentralen.

Du gör skillnad om du köper ekologisk, rättvisemärkt och närproducerad mat. Även om du måste ta bilen till affären. Försök storhandla så minimerar man bilkörandet. Eller om du ändå ska till stan, fråga grannarna om det är något de behöver så slipper fler köra i onödan. På tal om onödan... det kanske är en hel del ni brukar ha på julbordet som ingen egentligen gillar. Då kan man ju strunta i det. Sen är det bättre både för välmåendet, ekonomin och klimatet att satsa på mer grönt och mindre kött också. Även om det kanske är svårt att plötsligt bli vegetarian just vid jul, om man inte redan äter helt vegetariskt, så kan man ändå göra skillnad genom att tänka på sin köttkonsumtion. Köp en eko-skinka åtminstone.

Strunta i köphysterin. Ge bort återvunna julklappar, eller gör något själv (ta barnen eller vännerna till hjälp t ex)! Om man nu inte lyckas övertala hela familjen om att man faktiskt kan strunta helt i julklapparna. I min familj brukar vi köpa en julklapp var, och sen sitter vi hela kvällen före julafton och knepar ihop rim tillsammans. Det är mest rimstugan som är grejen, själva julklappen spelar mindre roll. Men det är ju nu när alla är vuxna, när vi var små hade vi önskelistor och några fler julklappar. I vilket fall, jag tror att det är viktigt att fundera på vad man verkligen "måste" köpa och fundera ut själv, och ihop med familjen, hur man vill ha det.

Julkort, måste man skicka dem med post?
Det trodde jag nästan, och att det skulle kännas konstigt annars. Men förra året fick vi bara ett per post tror jag, eller om det var två. Och hur många som helst på sms och mail! Pappers-korten verkar ha fasat ut sig själva. Själv har jag inte skickat några på flera år, men jag skickar desto fler både jul- och nyårskramar digitalt. Billigare och miljövänligare. Man slipper dessutom stressen över när tusan det var sista dagen man skulle lägga dem på lådan.

Det där med transporter... klart att man vill träffas. Då är det bra att tänka på att åka kollektivt, om man verkligen måste resa. Många bilresor kan man vara utan, ta en promenad tillsammans istället för att åka på bilutflykt t ex.


Ha det gott!  ... och släck ljusen och dubbelkolla att brandvarnaren funkar!

/ida

diska i duschen!

... nä, nu skojar jag. Det gör vi faktiskt inte. Men jag tänkte skriva lite om vatten. Rent vatten är det verkligen inte alla som har tillgång till på den här planeten. Men här i Sverige ser vi det ofta som en självklarhet att ha nästan obegränsade mängder dricksvatten direkt i kranen, som vi dessutom tvättar oss i och vattnar i trädgården med... Ganska många brukar nog spara in på varmvattnet (som man kanske betalar själv för) och det är ju jättebra, men hur är det med kallvattnet? Låter du vattnet rinna när du står och borstar tänderna?

Kolla om din lägenhet har vattensparande munstycken på kranar och dusch. Det har några av våra grannar i sina lägenheter redan, men det fanns inte i vår lägenhet. Vi köpte in det själva då det inte var så dyrt, men jag skulle absolut rekommendera Vidingehem att de ser över detta som ett led i miljöarbetet.

Att bada då och då är ju trevligt om man har badkar, men det går åt väldigt mycket mer vatten än om du tar en dusch istället. Jag vill inte uppmuntra alla att sluta tvätta sig nu, men man behöver kanske inte tvätta håret varje dag. Det går snabbare och är snällare mot både miljön och din hud att till exempel snabbtvätta luggen med lite schampo i handfatet på morgonen. Tänk en extra gång på om du verkligen måste duscha varje dag bara för att piggna till på morgonen... om du nu inte är väldigt smutsig varje dag förstås? Det finns kanske de som är det... då tar jag tillbaka alla mina tips i så fall... :-)

Sen kan jag inte låta bli att skriva något om mineralvatten... ni vet sånt man köper på flaska. Det försöker jag låta bli att köpa. Reklamen för dessa olika sorters "källvatten" (med bubbel eller utan) är verkligen aggressiv, man ser den överallt. Det är inte bara onyttigt (det innehåller en massa salter osv, fråga viktväktarna eller vilken vikt/hälsoorganisation som helst) utan även oerhört dåligt för miljön. Vi har förmodligen det bästa kranvattnet i världen, och ändå köper vi buteljerat vatten som har färdats långa sträckor med lastbil.


Må gott och ta hand om er!

/ida

kompost eller ej...

... det är frågan. Nu har jag pratat med Lasse på Vidingehems Ingelstad-avdelning, och det här med komposternas vara eller icke vara verkar inte vara helt lätt! Det visade sig att Vidingehem har komposter på några ställen, men att det tyvärr har varit problem med hygienen och det är ju väldigt trist. Detta har lett till att de nu håller på att ta bort komposterna. Jättesynd, men hur tusan gör man om det inte funkar? Det är ju klart att man inte vill att det ska bli äckligt, att folk slänger vad som helst där i, eller ännu värre att det kommer råttor... huga. Då tar ju de negativa aspekterna med komposten över de positiva.

Det här är egentligen en ganska stor fråga som handlar om vilket ansvar man har som hyresgäst respektive hyresvärd. Det är ju tråkigt om man som ny hyresgäst inte får någon kompost för att tidigare hyresgäster inte skötte den. Det skulle ju även kunna bli så att om man lyckas skapa en "kompost-kultur" i ett område så smittar det även av sig till nya i området att det är viktigt att ta ett gemensamt ansvar för komposten, precis som man hjälps åt att hålla det rent och fint i soprummen eller på gårdarna osv. Är det ett alternativ att utse en kompost-ansvarig i varje bostadsområde eller hus? Eller ett roterande schema? Jag vet inte. Det är som sagt ingen direkt lätt fråga... Har ni som läser detta några idéer så hör gärna av er!

Nu vet jag inte vilken typ av komposter som de testat med heller, men det finns ju såna med lock som stänger sig själva och säkert en del andra konstruktioner på själva komposten som gör att de blir säkrare och mer hygieniska. Min poäng här är som vanligt att vi måste hjälpas åt, både hyresvärd och hyresgäster om vi vill ha något som fungerar. Vad det nu än kan vara i vår boendemiljö.

hälsar Ida

Är det någon som vill cykla in till stan med mig?

Jag cyklade varje dag förut när vi bodde i Malmö. Det tyckte jag väldigt mycket om. Nu går jag varje dag, och åker buss. Det är också trevligt, men jag saknar mitt cyklande!

Tack och lov har mitt jobb köpt in några återvunna cyklar från Macken med kodlås som jag och mina kollegor (eller besökare till oss som kommer med tåg) kan använda när vi ska ta oss någonstans inom Växjö. Det är faktiskt hur bra som helst.

Vi människor verkar vänja oss vid saker ganska fort har jag märkt. Det är många som kör bil helt i onödan, till exempel inom stan. Jag förstår inte, det är ju så himla mycket bekvämare och bättre på alla sätt och vis att cykla. Det är lyxigt att kunna cykla till och från jobbet/skolan! Eller åka buss, om man nu inte kan cykla för alla har ju faktiskt inte fysiska möjligheter till det. Bil är bara jobbigt och bökigt att ha i stan. Om man bor på landet är det lite en annan sak, då kanske man måste åka bil ibland. Men i stan.. kom igen! Folk som kör bil till Friskis och Svettis eller nåt annat gym när man bor inne i stan.. ja.. vad ska man säga... det är nästan roligt!

I Luleå där jag kommer från cyklar många hela vintern också, en del har vinterdäck på cyklarna (ja det är sant!) Och så får man klä på sig ordentligt med täckbyxor, varma mössor och vantar. Folk går för övrigt ofta på stan med täckbyxor på, väldigt varmt och skönt. Det tror jag att jag ska börja med här i Växjö också även om det inte riktigt är 20 grader kallt än. Ruggigt och blött är det iallafall! :-)

Jag har alltså fått vänja mig vid att åka buss istället för att cykla, 15 km är lite långt att cykla i vinterrusk. Eller? Jag tror jag ska testa att vintercykla in till stan, jag har ju faktiskt en bra cykel och bra kläder att ta på mig. Och en jättefin cykelväg över Billa och Hemmesjö! Någon som vill göra mig sällskap?

kram ida


ps. Allt gott till Roggans Buss i Åryd som kör länstrafikens buss 217 som vi åker med nästan varje dag, trevligare bussbolag får man leta efter! Varje gång något annat bolag kör den sträckan blir vi besvikna... :-)

På begäran...

... från Ulf skriver jag nu om var man kan få tag på de smarta mineralpaketen vi har till kylen och frysen. Doppio Fridge / Freezer heter dom och hjälper till att ta bort kondens så att man spar upp till 30% av energiförbrukningen, plus att grönsakerna håller sig fina längre. Nu vet du det, och ni andra också!

MIn tanke med den här bloggen är visserligen inte att bara skriva om saker man kan köpa för att bli lite klimatsmartare i vardagen, jag tror inte att man kan shoppa sig till en bättre miljö. Däremot är det en annan sak att tänka över sina val man gör som konsument, att man köper det man verkligen behöver och sånt som är så klimatklokt som möjligt. Då tror jag att man åtminstone kan göra en liten skillnad. Speciellt som vi ju ändå är rätt många konsumenter tillsammans! Själv siktar jag på att köpa färre prylar, men bättre.

Men okej, tillbaka till det här med kylen och frysen. Det slängs helt sjukt mycket mat, helt i onödan. Så handla inte bara på måfå, ha koll på vad som egentligen finns i din kyl/frys. Sen händer det ju att man glömmer bort eller inte hinner laga till en del iallafall...

Ledsna rotsaker kan man till exempel pigga upp genom att lägga dem i en skål med kallt vatten.

Skriv upp vad som finns i frysen. Det finns små "whiteboards" med magneter eller liknande man kan använda och ha på frysen (och som går att ändra allt eftersom... annars blir det lurigt! :-) Då ser man direkt vad man har och behöver inte öppna frysdörren på vid gavel och börja rota och frysen börjar gå på högsta effekt... Sen kan man ju komma på nya maträtter också när man helt plötsligt har lite mer överblick!

Frosta av. Nu är det ju rätt kallt ute, och kallare blir det, så årstiden är rätt bra om det ser ut som värsta istiden i din frys.

Tina i kylen. Ta fram det du ska tina upp i god tid så kan det få ligga i kylen och göra jobbet där. Då får kylen hjälp att hålla det kallt också och behöver inte jobba så mycket. Enkelt energispararknep!

Sen funderar vi på att försöka fixa en kompost till våren, det vore roligt att få lite fin och bördig jord till vårt lilla land. Är det någon av er som har en kompost som vill komma med några tips på vad man ska tänka på? Helst skulle vi såklart vilja att Vidingehem kunde ordna en kompost, i anslutning till soprummen till exempel. Det står högt på min önskelista! Jag läste förresten under "avfall" på deras hemsida att "I framtiden skall samtliga hyresgäster och nyttjare erbjudas möjlighet att kompostera sitt matavfall.". Mycket bra. Det ser vi fram emot!

Jag funderar även på om det på något sätt går att skynda på att man får nya miljömärkta vitvaror? Jag tror att vår kyl/frys och tvättmaskin är från -94, och jag har hört att de brukar bytas ut vart 15:e år ungefär. I så fall (om det nu är så, och man har något/några år kvar till det) skulle man kunna betala en "miljö-slant" för att få dessa utbytta till miljöklassade i "förtid"? Jag får nog höra mig för om detta också, sen återkommer jag och delar med mig av svaret!

Ha det gott!  / Ida

Spelar det verkligen någon roll om jag köper ekologisk mjölk?

Man får lätt panik om man börjar tänka på allt man "borde". Det är inte meningen med den här bloggen. Man ska inte behöva få panik eller känna sig otillräcklig över allt man inte gör för miljön. Eller familjen. Eller.. ja, ni vet. Känn er glada över det ni faktiskt gör istället!

Jag tänker såhär: Det är kul och bra att göra det man kan, men jag orkar inte ha dåligt samvete för det jag inte gör. Det skulle ju vara jättejobbigt om man gick omkring och mådde dåligt hela tiden. Klart att jag åker buss så ofta jag kan till jobbet, men ibland måste jag ta bilen. Jag har för övrigt en jättejättegammal bil som är gjord under en tid när ingen hade en aning om vad en katalysator var. Vi har veteranmopeder också som vi gärna åker på utflykt med tillsammans med vårt Åryds-Billa-Hemmesjö-moppegäng, under det varma halvåret. Det är inte heller så värst bra för miljön kanske, men det ger så himla mycket livskvalitet! Jag äter kött också, inte heller så klimatbra. Men men, jag är ganska bra på andra klimatsmarta saker.

Sen är det inte så himla jobbigt att göra eko-smarta val i vardagen. Man kanske tror att det låter jobbigt att leta efter den ekologiska mjölken istället för den o-ekologiska i mataffären varenda gång... men det är ett val man bara gör en gång. Sen tänker man inte på det mer, inte jag iallafall! Jag bara tar den ekologiska mjölken, det har blivit en vana för länge sen. Så ja - jag tror att det spelar roll att man köper ekologisk mjölk till exempel. Även om man inte är 100% klimatsmart i allt man gör! :-)

Ha det bra!

/ida

ps. Tony som har närbutiken Time i Åryd, tack så mycket för att du tog in ekologisk mjölk till oss! Kram!

Tvätta och diska... så blir det lite roligare! Och klimatklokare.

Det är nog ganska få som tycker att det är sådär jättekul att diska och tvätta.. men det måste man ju. Och vi har såklart några finfina tips att dela med oss av som gör det hela lite roligare!

Diskmaskin. Ja okej, det kunde ni gissa att jag skulle skriva, men det är faktiskt det allra klimat- och energisnålaste sättet att diska på. Enkelt förklarat är det för att (nya, miljöklassade) diskmaskiner drar väldigt lite vatten som sen värms upp snabbt och spolas runt. Sen är det ju oerhört smidigt också, det gör ju inte saken sämre! För att diskmaskins-diska ännu klimatvänligare så stäng helst av torkfunktionen i slutet av programmet. Det räcker med att skrapa av matrester, man behöver inte skölja av disken före. Och diska bara när maskinen är full.

Vi har en bänkdiskmaskin (eftersom vi bara är två i vårt hushåll) som vi fått ta över från några kompisar, men man kan också kolla med Vidingehem om vad det skulle kosta att få en diskmaskin installerad. (Det beror lite på om det är förberett för en sån eller inte i din lägenhet). Diskar du för hand så försök att sluta med att diska under rinnande vatten och använd ett miljömärkt diskmedel. Men det gör du väl redan? :-)

Tvätta och torktumla lite bättre kan man göra genom att t ex köpa världens bästa (och klimatneutrala svensktillverkade) tvättmedel, nämligen Ocean! Det kan man köpa på Lantmännen Granngården i Växjö. Det går också att beställa via deras webbsida (eller skriva ut ett beställningsformulär och skicka), så levererar de direkt hem till din dörr. Helt sjukt bra. Drygare tvättmedel har jag aldrig varit med om! Köper du deras 9-kiloshink med dubbeldryg så har du tvättmedel hemma för flera år, eller gå ihop med grannarna vettja. (De har även jättebra diskmedel, maskindisk, rengöringsprodukter etc på Ocean). Annars gäller väl de gamla vanliga hemkunskapsknepen fortfarande; tvätta fulla maskiner och tvätta inte i mer än 40 grader i onödan. Kortprogram funkar oftast jättebra om man inte har extremt smutsig tvätt.

Torktumlar gör vi nästan aldrig, man sparar både på kläderna och miljön om man hänger upp tvätten istället. Men om man ändå måste så har vi två torkbollar som man lägger i, de förkortar torktumlingstiden och hjälper till att spara energi. Lätt och roligt! Tvätten blir mjuk också utan att man behöver använda sköljmedel. Ecozone heter torkbollarna och går att köpa bl a på svenska sajten jordklok.

Vad har vi för vatten egentligen? Det är viktigt att veta vattnets hårdhet på just din ort så man doserar rätt med tvätt- och diskmedel. Dels för att inte "ta i för mycket" och dels för att inte heller dosera för lite så man måste göra om tvätten/disken. I Växjö tätort är till exempel vattnet ganska mjukt, men hos oss i Åryd lite över medelhårt. Hur är det där du bor? Kolla upp detta enkelt på Växjö Kommuns hemsida.

Elda inte för kråkorna!

Nu när vintern börjar smyga sig på tänkte jag att det kan passa bra att dela med mig av våra bästa uppvärmningstips.

På Masugnsvägen i Åryd där vi bor har vi och våra grannar kallhyra, vi betalar alltså för uppvärmningen av våra lägenheter. De värms upp genom direktverkande el, men vi har också antingen kakelugnar eller braskaminer att elda i. Det ni! Men även för er som inte har kallhyra tror jag att man ändå kan vilja ha bra knep på hur man behåller värmen inne.

Häng upp ett draperi innanför ytterdörren. Jag som är född uppe i Norrbotten har med mig detta sedan jag var liten. Mycket enkelt sätt att minska att det drar in kall luft rätt in i lägenheten, oavsett om det är när man öppnar dörren på vid gavel eller om man känner att det drar kallt även när dörren är stängd. Vi har köpt en billig ullfilt på söders överskott i Växjö, men man kan också ta nåt annat man har hemma. Är man designintresserad kan man enkelt hänga ett snyggt tyg framför den tjocka filten om man vill. Duschdraperistänger funkar ofta bra som dörr-gardinstång så slipper man borra i väggen.

Elda! Det är ett mycket klimatvänligare och energieffektivare sätt att värma upp lägenheten än genom eldrivna element. (Och billigare!) Om du är så lyckligt lottad att du har kamin eller kakelugn. Köp ved från en lokal skogsägare, de kan ofta köra hem veden till dig och dina grannar. Köp braständare så går det snabbt att få drag i brasan. Vill du veta mer om hur man eldar på bästa sätt, kolla t ex in Allt om Kakelugnar (tips från vår granne Nauras).

Skaffa en värmespridande fläkt om du har braskamin. Den ställer man på kaminen, och sen drivs den bara av värmen från denna. Ingen el behövs. Och vips är det inte bara varmt närmast kaminen utan i hela lägenheten! Vi har köpt vår på e-bay, men det finns att köpa på flera andra ställen på nätet och i butik. De är lite dyra, men man kan som sagt hitta begagnade. Eco-fan heter vår.

Välj en klimatneutral/miljömärkt el-leverantör.
Vi som ändå måste ha på våra element ibland tycker självklart att det är viktigt. Men det är det såklart även om man har varmhyra och betalar för vanlig hushålls-el. Vi har till exempel el från enbart förnyelsebara källor från Falkenberg Energi. Jätteroligt förresten att läsa att Vidingehem satsar stort på närproducerad vindkraft. (Läs artikeln i Smålandsposten).

Klä på dig. :-) Det är faktiskt helt okej att ha det lite svalare än 24 grader hemma. Med tofflor och en mysig pläd är det inga problem. Har du kallt på golven så är det klassiska knepet varma "vintermattor" bra och isolerande. Sen kan man ju alltid baka en god äppelkaka och lämna ugnsluckan öppen när den är klar så får man både värme och god doft i lägenheten :-)

Gardiner eller persienner är bra att dra för fönstren när det är mörkt ute eller när man inte är hemma. Det håller värmen inne.

Stäng inte ventilationsluckorna. Om du har sådana alltså. Du kan möjligen stänga igen dem lite mer än på sommaren om det verkligen drar svinkallt från dem. Men grejen är den att om ventilationen inte är öppen så kommer huset att "dra" ut den varma luften genom fönster och springor, så det blir alltså inte varmare inne om du stänger luckorna! Tvärt om. 

Möblera inte framför elementen
. Inte bara för att värmen inte kan spridas, utan även för att termostaten i elementet stängs av för att den "tror" att det är för varmt. Och där går du och tycker att det är iskallt...

Sänk eller stäng av värmen om du ska bort. Man kan gott sänka elementen till 15 grader om man ska resa bort några dagar. Eller om man bor i ett välisolerat hus, kanske till och med stänga av dem helt. (Om det är 15 minusgrader ute rekommenderar jag det dock inte :-) Om du har en timer till elementen så använd den, så kan du ställa in att de slås på en stund innan du kommer hem.

Självklart ska du kontakta Vidingehem om det ändå är alldeles för kallt hemma hos dig hur du än gör, så får de komma och kolla upp det hela. Eller, om det mot förmodan skulle vara för varmt! Det kanske inte går att skruva ner elementen, (det har vi varit med om i vår förra lägenhet till exempel) och du måste öppna fönstren på vid gavel varje kväll för att kunna sova. Så ska man inte heller behöva ha det, så hjälp i så fall hyresbolaget att få veta detta så de kan sänka värmen och spara energi. Det spelar väl ingen roll vem som betalar värmen, det är i vilket fall onödigt att elda för kråkorna...


Det finns även några andra bra energisparande vardagsknep att läsa på Vidingehems hemsida.


Lev väl och må gott!

/ida

Hej och välkomna!

Kul att just du har hittat hit!

Jo, det är så att jag och mina vänner och grannar ofta pratar om och delar med oss av olika smarta lösningar och grejor. Klimatsmarta saker alltså. Min idé med den här bloggen är framför allt att underlätta detta samt att fler som vi kanske inte redan känner också kan ta del av våra tips, och i sin tur tipsa om sina!

Jag är inte någon tok-miljö-nörd på något sätt (eller jo, lite) men har absolut inte "alla rätt" i hur man lever klimatsmart, men jag vill gärna göra det jag kan. Jag ser mig själv och mina egna val som en viktig pusselbit i ett större sammanhang, där politikerna, hyresvärdar osv naturligtvis är andra bitar. Jag hoppas att man på detta sätt kan få fler hyresgäster hos Vidingehem att engagera sig i vad man personligen och tillsammans i lokalsamhället kan göra för att bli klimatsmartare. För det finns långt mer man kan göra än att sopsortera. (vilket såklart är jättebra)!

Sen kan det resultera i att kanske hitta sätt att samåka till jobbet, få den lokala butiken att köpa in ekologiska och närproducerade varor, fler samarbeten mellan lokala föreningar och företag... helt enkelt bygga vidare på hållbarhets- och närhetstanken som så länge präglat Småland.

och - inte minst - sparsamheten och hushållandet med våra resurser.


varma hälsningar,

Ida


   
några fina höstbilder från Åryd  

RSS 2.0