Skridsko-is... kom tillbaka!


Tillsammans har vi en bank

Jag vet inte om alla känner till JAK Medlemsbank, världens kanske trevligaste, roligaste och mest rättvisa bank? Jag är så himla glad att jag är med där, och det dyker upp fler och fler hela tiden som också är det. (som jag inte visste om alltså). Folk på jobbet, grannar, och många nära vänner såklart. Om vi är oroliga för finanskrisen, vart våra pengar tar vägen och skyhöga räntor? Nix, inte vi som är med i JAK! :-)

Om några veckor ska jag åka på studiebesök på bankkontoret i Skövde och gå en kurs i hållbar ekonomi på Axevalla folkhögskola. Och det är gratis. Resa och allt betalas av JAK-banken. Undrar vad min andra bank skulle säga om jag knallade in på deras kontor här i Växjö och sa "jag skulle vilja veta lite mer om hur ni jobbar, kan jag få praktisera hos er och se vad ni gör med mina pengar"?

Tyvärr finns det inte någon lokalavdelning för JAK-banken här i Växjö-trakten, de närmaste finns i Blekinge eller småländska höglandet. Så om det är några JAK-medlemmar i Växjö som läser detta kanske ni kan höra av er till mig? Det vore trevligt att träffas och diskutera hållbar ekonomi med er, och vad man kan göra lokalt.

Lite kort om JAK Medlemsbank:

JAK Medlemsbank är en kooperativ bank, dvs en ekonomisk förening. Medlemmarna får ingen ränta på sparade pengar, men betalar inte heller någon ränta för det man lånar. Man betalar en administrativ avgift för lånet. Banken är partipolitiskt och religiöst obunden. Den demokratiska formen och det ideella arbetet är viktiga för verksamheten. Det är du som medlem, i förening med andra, som äger banken. Hos JAK är det medlemmarna som står för kapitalet, inte någon dominerande ägare, vilket innebär att banken är ekonomiskt oberoende. JAK har banktillstånd och omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Rättvisa och hänsyn till människor och miljö är en del av JAK medlemsbanks ideologi. Det präglar vår syn på ekonomi och all hantering av pengar. Etrik och moral i ekonomin betyder medmänsklighet och solidaritet, respekt för naturen samt ett ansvar inför kommande generationer.

Om man vill kan man välja att sätta in sina sparpengar på olika typer av stödsparkonton med miljövänlig och etisk inriktning, för att låta pengarna användas till verksamheter som främjar goda initiativ i hembygden. På så vis påverkar man med sitt sparande den lokala utvecklingen i en riktning som man själv tycker är viktig. 

Läs mer på www.jak.se!


Vegomat i Växjö?

Fick en kommentar på mitt förra mail från en annan Ida som var så glad över att Rififi ska öppna vego-restaurang här i Växjö, och då kom jag på att det vore kul att skriva ett helt inlägg om bra vegetarisk mat i Växjö. Jag är ju själv ganska nyinflyttad här så jag hoppas jag kan få lite hjälp med att fylla på listan! Men här kommer några av mina tips:

Falafel och sånt:

Falafelvagnen
mitt emot Netto i Araby - supergott och billigt! Stans enda vagn så vitt jag vet nu när den andra vagnen vid "Billigt frukt" vid samarkand har stängt... bara det är ju värt att stödja. Och så kan man passa på att loppis-fynda på Macken också när man ändå är i krokarna!

Josefs
vid universitetsbiblioteket, Teleborg har också finfin falafel i hembakta bröd av pizzadeg. (Det verkar för övrigt vara lite av en Växjöspecialitet jämfört med Malmö, väldigt gott också!)

Al Andalus, sjysst falafelställe vid komvux västerut på storgatan från stan. Billigt och gott!

Pizzeria/kebab/falafel-stället Palma på Arabygatan 43 har goda (och JÄTTEstora) falaflar.

Citykebab
på gågatan mitt i stan ska tydligen ha rätt goda falaflar också (enligt säkra källor :-)


Mackor, pasta, luncher, enklare middag mm:

Gustos
vegetariska mackor (grillade) är svingoda. För att inte tala om kaffet...ojojoj (och ostar från möllans ost!)

och Palladiums varma focaccia går inte av för hackor heller...

Kafe de luxe brukar ha goda soppor och vegetarisk buffé.

Golden Farao! Supergott och prisvärt, ligger på N Esplanaden 32. Riktigt bra ställe för kompismiddag på stan en vardagskväll. Väldigt trevligt ställe.

Fru T på söder (Bäckaslövsvägen 2) har jag bara ätit catering ifrån men det ska tydligen gå att gå dit och äta också. Jag är helt galen i deras vitlöksdressing/aioli..mmm...

Koh Thai på v esplanaden...mmm... deras jordnötssås är verkligen något extra!

Meza lite åt andra hållet på v esplanaden (mot kyrkogården) har god libanesisk mat. Trevlig lokal också, även om det är ganska litet.

Sen ska ju då Rififi på Anteliigatan 3 snart öppna vegetarisk ekologisk restaurang. (se mitt förra inlägg samt kommentarer).

Lyx:


Har man råd och vill äta riktigt fint och gott nån gång så rekommenderar jag verkligen Gräddhyllan (vägg i vägg med De luxe). Mat och dryck eller PM satsar också på mycket närproducerat och ekologiskt.

Hör som sagt gärna av er med fler vegotips så fyller jag på!


O, jag hade förresten missat att affären ekoleva har levt upp igen, vid teatertorget i samma lokal som barnklädes-seconhandbutiken på Bäckgatan 18. (De fanns ju i korsningen på storgatan precis vid smålandsposten tidigare). Underbart! Hörde av en kompis att man kunde köpa såpnötter där t ex, jätteroligt och smart sätt att få ren och fin ekologisk tvätt!

Grönt nytt år!

Ja det blev det ju, fast det var väldigt vitt och fint och kallt alldeles nyss... vem tog tillbaka vintern?? Isarna börjar redan se riskabla ut, det som var så fint att kunna ta en liten skridskotur på Årydssjön...

Är det någon som har dragit till med något fint nyårslöfte? Det har inte jag. Men jag har några saker jag ska försöka tänka på lite extra mycket, inte bara detta året visserligen, men ändå.

Sluta köpa/ta emot plastpåsar. Jag har för mig att jag hörde om någon klok människa som hade föreslagit Växjö kommun att införa plastpåsförbud, undrar vad det blev med den saken? I England och säkert på många andra ställen finns det ju mycket bra satsningar på att minska plastpåsanvändningen då de är ett stort miljöproblem. Själv tänker jag nu skärpa mig och ta med mig egna påsar lite oftare till affären. Tyvärr glömmer jag ganska ofta och står och irriterar mig på att man måste få hem grejorna på något vis och jag måste ta en plastpåse (om de inte har papper)... ofta när jag småhandlar ryms det ju i ryggsäcken, men inte alltid. Tygpåsen it is! Eller återanvända plastpåsar vi redan har hemma. Några matvarubutiker har biologiskt nedbrytbara plastpåsar ifall att man står där och har glömt ta med sig, men de har ändå icke-miljövänliga också. Varför det?? Har de inte bio-påsar där du brukar handla, fråga efter det. Eller ta med egna.

Slänga mindre. Mitt mål är att helst inte ha några sopor alls, att allt ska kunna återvinnas! Det vore verkligen fint... och jag inser att man kan göra rätt mycket bara genom att tänka på vad man köper, och vad man slänger. Att man inte lägger upp onödigt mycket mat till sig själv eller familjen så man måste slänga rester, att köpa produkter som har helt återvinningsbara förpackningar... osv. Jag tror inte jag skulle gå så långt som vissa har gjort och sparat alla sopor under ett år, men jag kan tänka mig att en sån sak verkligen öppnar ögonen på en!

Det finns alla möjliga sorters biologiskt nedbrytbara påsar som man kan köpa på till exempel jordklok.se, de har även superfina billiga tygkassar och konservburkspress (!) som jag är lite intresserad av...

För lite nyårs-inspiration på ekofronten rekommenderar jag verkligen sajterna mindfulliving.se och sopor.nu. Återvinn granen! :-)

Sen ser jag verkligen fram emot att Växjös första ekologiska och vegetariska restaurang ska öppna på Rififi snart, premiär på kulturnatten den 31/1! Hurra!

allt gott! Hälsar Ida

RSS 2.0