Vinter i Åryd



Jag tog en fin promenad upp till Hemset i det härliga vintervädret, här ser ni Årydssjön breda ut sig i vinterskrud...

Odla dina egna grönsaker!

Längtar du också till våren? Jag vet inte varför det kom över mig helt plötsligt, jag som ändå är norrlänning och trivs väldigt bra med att skotta lite snö som man ju får göra i Växjötrakten just nu. Riktig vinter ska det vara. Men våren... å... jag längtar! Vi ska få en kompost ihop med våra grannar, och så får man gräva i jorden och plantera...

Det går faktiskt jättebra att odla på många olika sätt när man bor i hyresrätt; både i balkonglådor, krukor, hinkar och rabatter. Det är ju extra fint om man har tillgång till uteplats eller gräsmatta, då kan man t ex bygga ihop pallkragar och göra en liten odlingslåda. (Då kan det vara sjysst att kolla med hyresvärden först). Eller om man har tänkt sig att sätta upp ett litet växthus ihop med grannarna. Bygg inte nåt som sitter fast i huset, då kan man få in fukt och otrevligheter.

Klart det är bra att köpa ekologiskt och närproducerade grönsaker, men mer närproducerat än hemma i köksfönstret/trädgården/blomlådan kan det väl knappast bli? Det går jättebra att odla t ex sallad, rädisor, tomater, bönor och ärtor, mangold, ruccola, spenat, sparris, broccoli, morötter, groddar, vitlök... och kryddväxter och örter såklart!

Potatis är faktiskt inte speciellt klimatsmart att odla själv har jag läst, det är det födoämne som du sparar minst energi och koldioxidutsläpp på genom att odla själv. Köp i så fall hellre ekologiskt odlad potatis, och använd i stället din egen jord till att odla annat.

Lite odlingsinspiration:

Ekologisk trädgård (förbundet organisk-biologisk odling)  http://www.fobo.se/

Odla klimartsmarta grönsaker http://www2.unt.se

Din trädgård på nätet http://www.odla.nu/

Ett forum för praktisk kunskap om självhushållning (klicka på "odla").http://www.alternativ.nu/


Lycka till! Hälsar Ida :-)

Att göra nåt själv och tillsammans

Ni kanske undrar hur det går för mig att sluta använda plastpåsar? Sådär, måste jag tyvärr erkänna... jag har märkt att när jag har gott om tid och handlar i lugn och ro så kommer jag ihåg att säga "nej tack, jag behöver ingen påse" i affären, men när jag har lite bråttom är det tyvärr det gamla vanliga - snabbt betala och så får man sin påse med grejorna (som den som står i kassan packar ner med blixtens hastighet innan man ens hinner blinka) och på väg ut tänker jag "nej... attans. Nu glömde jag".

Det är helt galet vilka (ofta knäppa och onödiga) vanor man har i sitt vardagsliv... det här med plastpåsarna är väl inte hela världen, men ändå. Det är väldigt svårt att sluta med vanor. Vad det än kan vara. Man får påminna sig själv hela tiden, och försöka att inte försätta sig i situationer när man lätt trillar dit. I mitt fall gäller det definitivt att sluta handla när jag är stressad! (Eller hungrig för den delen... speciellt inte mat... då kommer man garanterat hem med en massa extra varor).

Förmodligen spelar det inte så stor roll om det bara är jag som slutar ta emot plastpåsar, men jag tänker att det kanske är fler som gör likadant, eller nåt annat bra i sin vardag för att leva lite klimatsmartare. Och allt det tillsammans tror åtminstone jag räknas. Sen kan man ju glädja sig åt småsaker också, som att se folk på stan med återvunna papperspåsar från body shop eller bio-påsar från ICA och Konsum. Sånt blir jag glad över!

Nåt som kan bli riktigt coolt som händer i mars, som vi verkligen kan göra alla tillsammans, det är att delta i Earth Hour. Man släcker helt enkelt lyset den 28:e mars mellan kl 20.30 och 21.30. Det här är en global klimatmanifestation, och målet är att en miljard människor ska delta och släcka lyset samtidigt. Häftigt va? I år ska ett globalt klimatavtal förhandlas fram i Köpenhamn under det svenska ordförandeskapet 2009 så det är väldigt viktigt att vara med och visa att något måste göras. I Sverige har hittills 26 städer och kommuner anmält sig, bland annat Växjö.

Hoppas att Vidingehem anmäler sig, och att alla vi hyresgäster hjälper till att sprida ordet och delta! Varför inte ordna en mysig fika med grannarna i stearinljus-sken, sittandes framför brasan? Låter inte så dumt va?

Allt gott!

/Ida

RSS 2.0