Odla dina egna grönsaker!

Längtar du också till våren? Jag vet inte varför det kom över mig helt plötsligt, jag som ändå är norrlänning och trivs väldigt bra med att skotta lite snö som man ju får göra i Växjötrakten just nu. Riktig vinter ska det vara. Men våren... å... jag längtar! Vi ska få en kompost ihop med våra grannar, och så får man gräva i jorden och plantera...

Det går faktiskt jättebra att odla på många olika sätt när man bor i hyresrätt; både i balkonglådor, krukor, hinkar och rabatter. Det är ju extra fint om man har tillgång till uteplats eller gräsmatta, då kan man t ex bygga ihop pallkragar och göra en liten odlingslåda. (Då kan det vara sjysst att kolla med hyresvärden först). Eller om man har tänkt sig att sätta upp ett litet växthus ihop med grannarna. Bygg inte nåt som sitter fast i huset, då kan man få in fukt och otrevligheter.

Klart det är bra att köpa ekologiskt och närproducerade grönsaker, men mer närproducerat än hemma i köksfönstret/trädgården/blomlådan kan det väl knappast bli? Det går jättebra att odla t ex sallad, rädisor, tomater, bönor och ärtor, mangold, ruccola, spenat, sparris, broccoli, morötter, groddar, vitlök... och kryddväxter och örter såklart!

Potatis är faktiskt inte speciellt klimatsmart att odla själv har jag läst, det är det födoämne som du sparar minst energi och koldioxidutsläpp på genom att odla själv. Köp i så fall hellre ekologiskt odlad potatis, och använd i stället din egen jord till att odla annat.

Lite odlingsinspiration:

Ekologisk trädgård (förbundet organisk-biologisk odling)  http://www.fobo.se/

Odla klimartsmarta grönsaker http://www2.unt.se

Din trädgård på nätet http://www.odla.nu/

Ett forum för praktisk kunskap om självhushållning (klicka på "odla").http://www.alternativ.nu/


Lycka till! Hälsar Ida :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0