Världens bästa låda

Sista dagen på jobbet före jullovet, städar och fixar lite så man slipper komma tillbaka till ett kontor i kaos. Och så tittar Birger in med en ekobox och en extra jullåda som jag hade beställt, en bättre fredag kan man nog inte ha!

Inte nog med att alla som bor i Alvesta eller Växjö kan prenumerera på den fantastiska ekoboxen, man kan ju även få den till jobbet och ta hem den själv om man t ex som vi bor utanför stan. Jag rekommenderar verkligen denna fantastiska lilla låda med världens godaste, finaste och närproducerade godsaker... och de fina recepten av Erik Måneld som man får med i varje box blir man bara så himla glad i hjärtat för! Lätt de bästa och roligaste recepten jag någonsin har läst!

Erik och Elisa Måneld har nu gjort kokboken "Från en låda", den ska jag se till att köpa omedelbums. Gör det ni också vettja, maila Erik på [email protected]. Eller köp den av honom på Akademibokhandeln på lördag (den 20/12) mellan kl 11 och 15, eller på gårdsbutiken i Tävelsås.

God jul och ett riktigt gott nytt år!

önskar Ida

Märknings-djungeln del 2: Svanen och EU-blomman

Jag fick lite hjälp i min eko-märknings-undersökning genom ett mail från Brita som jobbar på SIS Miljömärkning. Tack för det! Brita skriver att de nyligen var i Växjö med turnén "Hur Svanlig är du"? och att intresset var mycket stort i Växjö jämfört med många andra städer.


Såhär skriver hon om vad Svanen-märkningen innebär:

"Svanenmärkning innebär ett helhetsgrepp i produktens hela livscykel. Från odling av bomull till färdiga kläder och textilier. Det ställs krav på ekologisk odling, krav på kemikalier i beredningen till färdiga produkter (blekning, färgning, efterbehandling etc) samt krav på rening av utsläpp. För att textilien ska ha bra kvalitet ställs det även krav på färghärdighet)"

Jag fick även veta att man kan läsa mer om Svanen och EU-blomman på:

 http://www.svanen.nu/Default.aspx?tabName=NewsDetail&newsid=51701&newstype=press&menuItemID=7004

Det jag visste sedan tidigare var att Svanen är nordens officiella miljömärkning. Den kom till 1989. (Det hade ni säkert koll på då den har funnits ett bra tag). Nu finns ju även blomman, eller EU-blomman, som är samma märkning som Svanen fast för hela EU (beslutat av EU-kommissionen). Den kom till 1995, men har ändå bara 25 produktområden (Svanen har 66) enligt www.svanen.nu. Så den är inte riktigt lika vanlig, men börjar synas mer och mer ute i handeln tycker jag.

Om SIS Miljömärkning (hittat på samma sajt som ovan, svanen.nu)
SIS Miljömärkning sköter det praktiska arbetet med att ta fram kriterier, kontrollera och utfärda licenser för Svanen och Blomman i Sverige. Vi arbetar på uppdrag av regeringen och verksamheten drivs utan bransch- eller vinstsyfte. Företaget har 36 anställda och ägs av Sveriges Standardiseringsråd (SSR) till 90 % och av staten till 10 %.


Växjö - en fair trade city

Visste ni det? Växjö har varit diplomerad fair trade city sedan den 8:e oktober i år. Kul! Men jag saknar fina fair trade city-skyltar vid infarterna till staden, någon som vet om kommunen planerat att sätta upp såndana? Det är väldigt bra med skyltar, när Malmö blev fair trade city 2006 hjälpte detta till att uppmärksamma alla invånare om detta på ett väldigt effektivt sätt. Det handlar inte bara om det man faktiskt gör, man måste skryta lite också så fler får reda på detta (och andra bra saker)!

Här kan ni läsa vilka kriterier som gäller, dvs vad att vara en fair trade city egentligen innebär. På denna sajt kan man även läsa mer om vad rättvis handel står för, vad man kan göra själv osv. (http://www.rattvisemarkt.se/)




Låna en elmätare på biblioteket?

Det är en hel del bibliotek som numera lånar ut elmätare så att deras brukare enkelt kan få koll på vad som egentligen drar mest el hemma.

En riktig superidé tycker jag, och kollade såklart omedelbums upp om denna fina möjighet även finns i Växjö. Tyvärr inte, visade det sig, men de jobbar på det! Särskilt som det dessutom är miljöår nästa år. I like.

Här kan ni läsa i Helsingborgs Dagblad om vilken succé elmätar-utlåningen har blivit på bibblan där.

lev och må!   /ida

Eko-reko i smålandsposten

Idag är Helen och jag med i smålandsposten som hängde med oss på stan och pratade ekologiska kläder. Kul!
http://www.smp.se/noje_o_kultur/galej/ar-du-reko(1030323).gm

...tydligen är jag (eller om det är den här bloggen?) omskriven i kommunens personaltidning Ventilen också, det visste jag inte. Men min snälla vän Lasse ska ge mig ett ex. Och så kommer snart en text som jag skrivit i tidningen Nyinflyttad, också Växjö kommuns. Sen hörde jag bara för en liten stund sen också av min granne Claes att jag även var med i Växjöbladet Kronobergaren idag. Det visste jag inte heller om... jisses... :-)

.. fast det viktigaste och roligaste som har hänt på sistone är ändå det mycket trevliga mötet i Årydscaféet jag var på i måndags. Det var så himla kul att träffa så många engagerade Årydsbor som jag inte kände sedan tidigare, och jag känner mig varmt väkommen. Tillsammans jobbar vi nu på en ansökan till leader Linné för att utveckla Åryd ännu mer, det finns fantastiskt många goa idéer som det nu snackas om för fullt kring köksborden runt om i byn... superspännande!

Små saker...

...som gör en glad behöver man verkligen i vinterrusket! Tänkte bara att jag skulle tacka Lasse och Vidingehem för att vi fick en energismart motorvärmare häromveckan. Först fattade vi ingenting, någon hade bytt ut låset på motorvärmaren så att vi inte kunde använda den längre, men efter ett snabbt samtal till Lasse så visade det sig vara en glad överraskning istället.

Nu slipper vi se till att vi inte slösar energi i onödan genom att slå av och på säkringen till motorvärmaren (som vi gjorde tidigare), nu sköter den sig helt själv och känner av hur kallt det är ute. Härligt! Det här har naturligtvis inte bara vi fått, utan även alla andra som har motorvärmare genom Vidingehem (jag tror att de hunnit klart överallt, men annars kommer det säkert snart). Dessutom berättade Lasse att man gör miljön en tjänst om man använder motorvärmaren ända upp till ca 8 plusgrader. Det var ju bra att veta, jag har nog mest använt motovärmaren vid minusgrader.. jag som inte ens använder bilen så värst mycket, men där ser man! Även motorvärmar-vana norrlänningar som jag själv får lära mig ett och annat ibland! :-)

Här kan ni läsa om de nya motorvärmarna på Vidingehems sida.

Just det ja, ni har väl uppmärksammat att man numera ska sopsortera även mjukplast och små frigolitbitar? De ska läggas i samma behållare som hårdplast. Ska kolla vår skylt i soprummet, hoppas det står där. Lätt att missa annars.

Vi ska även ha ett litet grann-möte ikväll nere i caféet i vårt hus i Åryd, det ska bli roligt att se hur vi tillsammans kan bli ännu bättre på att värna om varann och miljön. En liten kompost kanske, eller ett EU-projekt? Vi får väl se!


varma hälsningar / Ida

Märknings-djungeln... del 1: GOTS

"78 procent av alla svenskar är beredda att betala mer för ett klädesplagg om de vet att det är tillverkat på ett etiskt och ekologiskt hållbart sätt. Samtidigt uppger 68 procent att de utifrån informationen om plagget inte kan avgöra hur etiskt och miljövänligt det är. Detta visar en SIFO-undersökning som utförts på uppdrag av Folksam".

Detta står i en artikel som jag läste på Dala-nyheterna på webben i förrgår. Jag lovade ju att skriva lite mer om märkning av ekologiska kläder, och citatet här ovan tycker jag säger rätt mycket om vilken djungel det är. Tyvärr!

Men men... vi stackars konsumenter får väl hjälpas åt lite i den här djungeln. Här kommer lite info som jag lyckats vaska fram om de vanligaste symbolerna som figurerar ute i handeln. Det här kommer ta ett tag att bena ut, så jag börjar med del 1: GOTS.



GOTS - Global Organic Textile Standard har funnits sedan 2002 och är ett seriöst försök till världsstandard när det gäller ekologisk och rättvis produktion av textilier. Alltså både rättvisa villkor för arbetarna samt ekologisk produktion i alla led. Startades av textilorganisationer i Tyskland, England, Japan och USA. Detta på grund av dålig märkning och svårigheter för konsumenter att ha koll på alla olika varianter. (well, det är inte glasklart idag heller men man kan tänka sig att det var ännu värre 2002). Det lite luriga med GOTS (som i sig är väldigt väldigt bra) är ju att de i sin tur godkänner organisationer som får lov att utfärda GOTS- märkningen. Dessa organisationer/märkningar ser man ibland på egen hand, utan att det står GOTS alltså. Fast de ju är med ändå. Eller ja, ni fattar. Dessa är Control Union Certifications i Holland, ETKO i Turkiet, ICEA i Italien, IMO i Schweiz, OneCert och Tilth i USA samt Soil Association Certification i Storbritannien.

Så kolla efter GOTS i första hand, men ser ni något av de andra namnen så vet ni att det ändå är ok. Glasklart? :-)



Eko-kläder i Växjö

Kläder behöver man ju då och då, men om man vill handla lite ekosmartare kläder, hur går det i Växjö egentligen?

Hm. Jo, helt okej! Min vän Helen och jag håller på med en liten informell undersökning av Växjös ekologiska klädutbud. Vi gör det mest på skoj och av eget intresse, men nu visar det sig att folk börjar bli intresserade av det här. Och Smålandsposten. :-) Kul! Jag tror det är superviktigt att vi är många som frågar efter ekologiska kläder och ställer frågor om märkningen osv, det verkar iallafall enligt Helen och mig göra att fler och fler butiker fattar grejen. Många har redan gjort det också tack och lov.

Jag måste erkänna att jag inte hade så stora förhoppningar när jag flyttade från Malmö till Växjö, på eko-utbudet alltså. Och visst, det är inte lika bra, men det finns! Bara en sån sak. Allt jag behöver kan jag faktiskt köpa ekologiskt - i Växjö. Det finns kanske inte alltid så himla mycket i en och samma butik, men å andra sidan är Växjö centrum inte så stort heller så det är ju inte jäääättelångt direkt att gå in i nästa butik för att hitta eko-jeans om man köpt en tröja i butiken bredvid...

Här har ni exempel på några butiker som har ekokläder (och nej, det är inte dyrare än övrigt sortiment i butiken) :

Ekoleva
Åhléns
Olssons
Kompaniet
H&M
Lindex
Vero Moda
MQ
Indiska
Karibu
Naturbolaget
KappAhl
JC
Carlings
Polarn & Pyret

... vi fortsätter kolla upp, lovar att lista fler sen! (om vi hittar fler, men det har jag en känsla av att vi kommer göra). Tipsa mig gärna om ni har hittat eko-kläder eller skor på nåt mer ställe i Växjö så skriver jag in det också! Tänkte också skriva lite mer sen om olika typer av eko-märkning. Det kan vara en djungel bara det...

ha det bra!

/ida


ps. Handla second hand är ju också ett superbra, billigt (och - icke att förglömma - roligt!) klimatsmart alternativ. Man behöver inte köpa nytt jämt. Eller byta kläder man tröttat på, kanske har kompisarna kläder de tröttnat på men som du tycker är jättesnygga och vice versa!

insändare i Växjöbladet Kronobergaren



tack Claes för att du mailade över insändaren!

RSS 2.0