Klimatsmart i kylan

Så kom då vargavintern till Småland, lite tidigare än förra året och kallt som bara sjutton. Men å så fint det är med snö såhär till jul!

Mina bästa klimatsmarta tips är delvis samma som förra vintern; på med långkalsonger, tjocktröjor och tofflor och dra för gardinerna/persiennerna när det är mörkt ute. Elda om du har kakelugn eller vedkamin. Se till att inte ha möbler eller gardiner mitt framför elementen. Att koka kaffe, te, varm choklad eller glögg och ha i en termos (även fast man är inomhus) är också ett bra knep för att hålla sig varm. Då slipper man värma på drickat hela tiden. Smidigt och energisparande. Och bjud hem grannarna! Då blir det garanterat varmare hemma. :-)

Skaffa en termometer om du inte har en redan, det är konstigt att ibland kan det kännas svinkallt inne fast det ändå är 19°... och ibland är man varm fast det bara är 17°. Vi kan ju bestämma själva hur varmt eller kallt vi ska ha det inne eftersom vi kan reglera elementen och elda (runt 18-19 grader brukar vi ha. Det tycker jag är lagom). Det är ju inte alla som har möjlighet att höja eller sänka värmen själva i sina hus, så är det orimligt kallt hemma hos dig och du inte kan att påverka det så ring värden och säg till. I flerfamiljshus brukar temperaturen ligga på 20 grader. (Mät ca 1,5 meter upp från golvet i mitten av lägenheten.). Vi har tjocka mattor på golven på vintern eftersom våra golv är svinkalla. De är tyvärr för dåligt isolerade och vi har en stenkällare under, golv får egentligen inte vara kallare än 15°. Då ska man också säga till värden, vi får väl ta tag i det hela efter jul...



Ni som absolut måste köra bil, hoppas ni har motorvärmare! Annars är det nu ni ska börja åka buss. Det är helt underbart lyxigt att kliva in i en varm och go buss på morgonen. Visserligen skämtar vår busschaufför Roggan med mig varje gång jag kliver på bussen med rimfrost på halsduken; "du som är norrlänning, det här är väl rena vårvärmen för dig"? Men det bjuder jag så gärna på. Jag får ju gå genom den här vackra naturen varje dag på väg till bussen!

Förresten så frågade jag Paula på Vidingehem om de inte kunde börja med "nej tack till reklam"-dekaler till postlådor/brevinkast, och det visade sig att de redan hade sådana. Fast det hade de gömt att informera om. Det ska de göra nu. Finfint! Då ska jag sätta upp en ny och fin sådan, vår gamla dekal från naturskyddsföreningen håller på att trilla av brevlådan. Och passa de tända ljusen nu i juletider, läs gärna vidingehems artikel om brandsäkerhet på deras hemsida. Brandsläckare och naturligtvis brandvarnare har vi redan hemma hos oss, men jag tror jag ska köpa en brandfilt också. Bara för säkerhets skull.

God jul!

önskar ida

Omställning Växjö - och klokskap på landet

På söndag kommer ett gäng trevliga och kloka människor hem till oss på luciafika, det är den andra träffen för Växjögruppen i nätverket Omställning Sverige. Vi träffas och diskuterar vad vi kan göra tillsammans eller själva för att ställa om till ett hållbart samhälle. Kom med du också!




Jag är så glad över att ha lärt känna det här gänget, man får verkligen så mycket ny energi när man inte behöver känna sig ensam om att vilja skapa en bättre värld. För det känner nog alla som är engagerade i miljöfrågor igen, att man kan känna sig lite ensam och konstig ibland.

Jag vet inte om det är en slump,men hittills så är så gott som  alla i omställning Växjö-gruppen lantisar. Blir man en bättre människa av att bo på landet? Eller är det så att man börjar fundera mer på vad man faktiskt kan göra för att ställa om? I vissa fall flyttar ju folk ut på landet just för att ställa om. Till en lugnare livsstil, och förhoppningsvis till en mer hållbar och resurssnål sådan. Kanske, fast å andra sidan känner jag en massa stadsbor också som är högst klimatsmarta. Det är klart att man inte blir miljömedveten automatiskt av att bo på landet.

Men ändå - jag har ju upptäckt själv att nya saker kan komma upp när man bor på landet, jämfört med i stan. Transporterna blir mer aktuella att fundera kring t ex, när det kanske är för långt för att kunna cykla överallt. Hur man värmer upp sitt hus, man betalar plötsligt själv för elen, osv. Man kanske har möjlighet att faktiskt odla själv. Och - inte minst, man blir mer beroende av andra. Just den biten älskar jag kanske allra mest. Alla lantisar känner väl förmodligen att byagemenskapen både är på gott och ont, men jag är så oerhört tacksam för alla våra vänner och grannar här ute i Åryd med omnejd. Tack för att jag har fått lära känna er, utan er hade mitt liv varit väldigt mycket fattigare!

Ida

Jag testar LED-lampor

Oj vad fort det går varje år! (Nu blev det ett julrim till och med fast jag inte tänkte på det, haha) Snart är det jul. Det var det jag tänkte skriva. Och det händer så himla mycket roliga och bra saker... och jag är kass på att uppdatera min blogg... ja ja, nu är jag igång med det iallafall!

Jag har testat några LED-lampor. En för 99 kr från Clas Ohlson i Växjö och en för 59 kr från samma ställe. De var ju ganska billiga för att vara LED, men tyvärr kan jag inte säga att jag är supernöjd med dem. Den billigaste (tror att märket hette North) har rätt kallt sken, så man får ha den i en fönsterlampa med t ex röd skärm så funkar den okej. Det är den som är längst till vänster.


Den som var lite dyrare (från OSRAM), den är till höger på bilden,  har också ett något kallare ljus än "vanliga" glödlampor eller lågenergilampor av bättre kvalitet. Dock är den bättre än den billigaste LED-lampan. Den ser ut lite som en massa små stjärnor inuti en glödlampa när den är tänd, rätt cool faktiskt! Den kan man ha i en kökslampa eller i en sänglampa, det blir en ganska fin effekt att den liksom "glittrar".

Jag ska köpa nån av de lite dyrare LED-lamporna snart när jag får råd. Hoppas och tror att de är ännu bättre. Jag har hört väldigt mycket gott om ETC:s LED-lampor som man kan beställa genom deras klimatshop t ex. Det som verkligen imponerar med de här lamporna som jag trots allt testat är att de inte blir varma överhuvudtaget. Man kan lätt ta direkt i lampan även om den varit tänd i flera timmar och skruva ur den. Och de drar så hysteriskt lite energi att man nästan blir mörkrädd! Fast på ett bra sätt... :)



RSS 2.0