Borta bra, men hemma bäst!

Jag tycker om att hålla mig hemmavid på semestern, och det känns som att fler och fler gör det i dessa tider med lågkonjunktur och finanskris. Man kan även stanna hemma av kilmatskäl, eller att man väljer miljövänliga transportmedel som cykel eller tåg om man ska resa någonstans.

Det har varit väldigt mycket skriverier i medier och på bloggar i år om detta "nya" fenomen som man kallar "staycation" eller "hemester" och allt möjligt... men jag vet inte om jag tycker att det är så nytt egentligen. Oavsett om det är av ekonomiska eller miljömässiga skäl, eller att man bara vill vara hemma och ta det lugnt, vad är det för fel med att trivas där man bor? Det måste väl ändå vara det allra bästa, att inte längta bort. Borta är visserligen bra, men hemma är bäst!

Här är några tips på trevliga semesteraktiviteter som jag har tänkt testa i sommar... förutom då att bara ligga i hängmattan, bada, vattna odlingarna, köra moppe och fika på masugnscaféet förstås.... 

Cykla dressin på smalspåret

Paddla kanot i Småland

Säljerydsfestivalen utanför Ingelstad

Tyrolen i Blädinge

Vandra eller cykla Åsnen runt

Cinévert - Gratis bio i historiska miljöer i Kronoberg, Kalmar och Blekinge


såhär fint ser det ut i våra odlingslådor såhär års, inte så tokigt va?

Trevlig sommar!

/Ida

Grilla gott, säkert och miljöklokt i sommar

Å, visst är det underbart att äta ute? Och grilla, det måste ju vara det allra bästa.

Vi brukar tända grillen med lite kvistar och grenar från gården, man gör liksom en liten "friluftsbrasa" ovanpå briketterna. Då behövs ingen miljlöskadlig tändvätska (som dessutom är livsfarlig om ett barn skulle råka få fatt i flaskan), och så går det nästan alltid att grilla även om man inte har kol eller tändvätska hemma. (Har man inte kol eller briketter krävs då att man har några vedträn liggande förstås...)

Naturskyddsföreningen har satt ihop en bra lista på hur man grillar så klimatsmart som möjligt. Där står bland annat följande (ej direktciterat): 

1. Använd inte tändvätska. (De rekommenderar att man använder en eltändare, miljövänlig tändvätska eller tändpapper med stearin som bas).

2. Använd inte gasolgrill. Gasol är en fossil petroleumprodukt som ger utsläpp av koldioxid som påverkar klimatet när den förbränns.(Fast jag undrar om det verkligen är så många hyresgäster som har en dyr gasolgrill?? Ja, kanske... men ändå. Inget bra för klimatet. Elgrillar däremot har jag sett många av på sistone, det verkar ju rätt smidigt om man har miljömärkt el, och så ska det tydligen inte osa så mycket).

3. Använd inte engångsgrill. Engångsgrillen innehåller paraffin men den största miljöboven är aluminiumformen där det åtgår mycket energi och fossila utsläpp vid tillverkningen. Om du trots allt använder en engångsgrill, se till att metalldelar hamnar i metallåtervinningen! (Samma sak om du använder aluminiumfolie vid grillningen).

4. Använd närproducerad/miljömärkt grillkol.
FSC är en miljömärkning som innebär att skogen sannolikt är bättre skött ur miljösynpunkt. SIS-märkt grillkol innebär att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat. Kolla också ursprunget till kolen, välj närproducerat – då har det med stor sannolikhet gått åt mindre utsläpp för transporten.

5. Grilla mer veggo och mindre kött... Måste du ändå äta kött så välj naturbeteskött. Själv grillar jag kött ganska sällan, min sambo är så himla bra på att grilla vegetariskt! :) Kolla in de här recepten t ex...


Vi brukar grilla i vår trädgård eller vid grillplatsen nere vid sjön, och jag skulle tro att de flesta andra av Vidingehems hyresgäster också har möjlighet att grilla i det fria. Titta gärna in på hyresgästföreningens grilltips, där står det mycket bra som man kan tänka på oavsett om man grillar på balkongen, uteplatsen eller grillplatsen. Så att man varken orsakar bränder eller stör grannarna...

Kolla även om det råder eldningsförbud i kommunen, då måste man ta det väldigt försiktigt med grillandet.


Med sol och vind i tanken - elbilar!

Växjö kommun, Växjö Energi, Växjöhem, Vidingehem, Vöfab och Hyresbostäder har gått ihop i ett projekt om att kunna köpa in 40 elbilar till Växjöregionen. Äntligen! Jag håller verkligen tummarna för att detta blir av!

Mitt absoluta drömscenario vore såklart en elbilpool för hyresgäster och anställda... jag tänker då särskilt på Vidingehem naturligtvis som ju är dels vår hyresvärd, och dels är det kommunala hyresbolaget som främst har lägenheter på landet. (Det vill säga där man mest behöver bil). Gissa om det skulle bli populärt?!!

Självklart är det ju positivt även om det nu är tänkt att det bara är de anställda som ska köra de här bilarna (vilket nog är den rimligaste gissningen, det inser tyvärr jag också). Jag har sett några elbilar i Växjö och blir lika glad varje gång. Men det kommer nog att behövas en bra infrastruktur med laddstolpar osv för att det ska gå smidigt att ha en elbil i Växjö, oavsett om det är som privatperson eller i ett företag. Det ska Växjö Energi utveckla i projektet. (Läs mer på Växjö kommuns sajt).

Elbilar är enligt vad jag har läst den absolut miljövänligaste bilen, den enda nackdelen (i stort sett) är att de är fruktansvärt dyra och att det finns för få. För att det fortfarande finns olja. Men när den börjar ta slut måste biltillverkarna snabba på. Flera är redan igång, men det är synd att elbilarna har kommit i skymundan och motarbetats jämfört med andra miljöbilstyper. Det kan man väl diskutera vad det beror på, poltik och annat... men ja, strunt i det, nu är jag ändå jätteglad över att det kanske kanske kommer ett helt gäng elbilar till Växjö!! :-)

Läs mer om elbilar på elbilsforum eller Elbil Sverige

Artikel i smålandsposten om visningen av elbilarna vid konserthuset nu i veckan
...och en till artikel om elbilarna i samma tidning.



Den norska elbilen Think som kan komma till Växjö

RSS 2.0