Grilla gott, säkert och miljöklokt i sommar

Å, visst är det underbart att äta ute? Och grilla, det måste ju vara det allra bästa.

Vi brukar tända grillen med lite kvistar och grenar från gården, man gör liksom en liten "friluftsbrasa" ovanpå briketterna. Då behövs ingen miljlöskadlig tändvätska (som dessutom är livsfarlig om ett barn skulle råka få fatt i flaskan), och så går det nästan alltid att grilla även om man inte har kol eller tändvätska hemma. (Har man inte kol eller briketter krävs då att man har några vedträn liggande förstås...)

Naturskyddsföreningen har satt ihop en bra lista på hur man grillar så klimatsmart som möjligt. Där står bland annat följande (ej direktciterat): 

1. Använd inte tändvätska. (De rekommenderar att man använder en eltändare, miljövänlig tändvätska eller tändpapper med stearin som bas).

2. Använd inte gasolgrill. Gasol är en fossil petroleumprodukt som ger utsläpp av koldioxid som påverkar klimatet när den förbränns.(Fast jag undrar om det verkligen är så många hyresgäster som har en dyr gasolgrill?? Ja, kanske... men ändå. Inget bra för klimatet. Elgrillar däremot har jag sett många av på sistone, det verkar ju rätt smidigt om man har miljömärkt el, och så ska det tydligen inte osa så mycket).

3. Använd inte engångsgrill. Engångsgrillen innehåller paraffin men den största miljöboven är aluminiumformen där det åtgår mycket energi och fossila utsläpp vid tillverkningen. Om du trots allt använder en engångsgrill, se till att metalldelar hamnar i metallåtervinningen! (Samma sak om du använder aluminiumfolie vid grillningen).

4. Använd närproducerad/miljömärkt grillkol.
FSC är en miljömärkning som innebär att skogen sannolikt är bättre skött ur miljösynpunkt. SIS-märkt grillkol innebär att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat. Kolla också ursprunget till kolen, välj närproducerat – då har det med stor sannolikhet gått åt mindre utsläpp för transporten.

5. Grilla mer veggo och mindre kött... Måste du ändå äta kött så välj naturbeteskött. Själv grillar jag kött ganska sällan, min sambo är så himla bra på att grilla vegetariskt! :) Kolla in de här recepten t ex...


Vi brukar grilla i vår trädgård eller vid grillplatsen nere vid sjön, och jag skulle tro att de flesta andra av Vidingehems hyresgäster också har möjlighet att grilla i det fria. Titta gärna in på hyresgästföreningens grilltips, där står det mycket bra som man kan tänka på oavsett om man grillar på balkongen, uteplatsen eller grillplatsen. Så att man varken orsakar bränder eller stör grannarna...

Kolla även om det råder eldningsförbud i kommunen, då måste man ta det väldigt försiktigt med grillandet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0