Omställning

Nu är det höst! Jag har en riktig pysseldag hemma, bakar bröd, kokar tomatmarmelad och eldar i kaminen. Har det inte varit ovanligt kallt i höst? Kylan kom snabbt, och ylledraperiet vid ytterdörren fick komma upp nu i veckan.

Nu har jag ju haft den här bloggen i runt ett år, så nu börjar utmaningen med att inte komma med samma miljötips som förra hösten. Eller ja, de bästa sakerna kommer ni säkert få läsa om igen, jag skriver ju om min vardag och bra knep återanvänder man såklart!


ögonblicksbilder från Masugnsvägen 1; kaminen med ecofan, brödet i ugnen och ved... :)

I veckan som gått har jag träffat flera supergoa människor som jag är så glad över att jag lärt känna! Nils Fagerberg utanför Hovmantorp till exempel som driver Målla, en ekonomisk förening som kommer starta upp butiker med lokal mat här i krokarna. Kolla in www.lokalbutik.se för att läsa mer. (Eller läs artikeln i Växjöbladet Kronobergaren om du missade den). Sådana initiativ blir man bara så himla lycklig av!

Och så måste ni förstås få receptet till den goda tomatmarmeladen som står och bubblar på spisen just nu. (Jag antar att det var fler än vi som fick extrema mängder med gröna tomater över från sensommarens sista skörd, nu har ni chansen att göra er av med dem)... Brödet kan jag tyvärr inte ge er receptet på även om jag vill, det är ett riktigt koliox-bröd av allt möjligt som vi hade hemma. Filmjölk som hade gått ut för 2 veckor sedan men som smakade bra t ex... och en massa frön, russin, kli, kross, musli som blivit över, dinkel, skrädmjöl.. ja, det är som sagt omöjligt att återge...

Grön tomatmarmelad
precis lagom mycket
1 kg gröna tomater
9 dl ekologiskt strösocker
rivet skal av en lika ekologisk apelsin
(väldigt gott med lite ingefära i också)

Skölj och hacka tomaterna (för hand eller i matberedare) - inte för fint. Låt mixen rinna av i en sil så att det mesta av vätskan försvinner. Koka tomatmixen utan socker i ca 15 min utan lock. Rör sedan ner socker och apelsinskal och fortsätt koka kraftigt i ca 15 minuter (eller längre) under omrörning tills marmeladen tjocknar. Ta grytan från värmen och skumma väl. Häll marmeladen i väl rengjorda glasburkar. Förslut med lock när marmeladen svalnat. Förvara i kylen.

(Recept från ekobox-kocken Erik Månelds receptsamling "från en låda")


jo, förresten! Karolina kommenterade på mitt förra inlägg och ville att jag skulle skriva lite mer om LED-lampor, vilka jag tycker är bäst osv. Kul! Klart jag ska göra det. Det kommer snart ett sånt inlägg!

hälsar Ida

Ekolampor UTAN kvicksilver!

Nej nu får det vara nog. Jag satt och fikade med en av våra grannar i morse och diskuterade hur galet det är att informationen om kvicksilver i lågenergilampor är så USEL! Det är ju jättemånga som fortfarande inte vet att det är skitfarligt att tappa en lågenergilampa i golvet, enligt kemikalieinspektionen bör man lämna rummet i 20-30 min om en varm lampa gått sönder! Detta för att gasformigt kvicksilver lätt tas upp och lagras i kroppen. Och det finns inget tvång att information om det här måste stå med på förpackningarna heller.

Om olyckan är framme och en lågenergilampa pajar ska man absolut inte använda dammsugare. Samla upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och lägg dem i en glasburk med lock. Torka därefter golvet med en (liten) fuktig trasa. Lägg sedan även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall. (skriver kemikalieinspektionen).

Enligt flera olika sajter jag läst ska enstaka exponering för kvicksilver inte vara så extremt farligt, men ändå! Det kanske inte är så svårt för vuxna att gå ut ur rummet i en halvtimme (om man vet om detta alltså) men barn och husdjur då... huga. Och hur många trasiga lågenergilampor kommer man exponeras för under sin livstid, nu när de vanliga glödlamporna fasas ut? Jag tänker iallafall byta ut alla våra lågenergilampor som innehåller kvicksilver (och glödlampor också för den delen) till LED-lampor omedelbart.

LED-lampor kan man till exempel köpa här:

http://www.ekolampan.se/ (säljer bara LED-lampor)

...och i Växjö finns det på flera olika ställen, Clas Ohlson, Kjell & co osv. Renodlade lampaffärer har förmodligen också. Tipsa mig gärna om fler ställen som har bra och billiga LED-lampor!

Klimatsmarta inköp

Leader Linné-finansierade förstudien "Bytesringen i Nöbbele med omnejd" ordnade en studiebesöksresa till byn Ambjörnarp söder om Borås för några veckor sedan. Jag och Matías fick hänga med, och det var väldigt intressant! Ambjörnarp är en by i Åryds storlek ungefär, och vi fick träffa fyra engagerade personer i byalaget och klimat- gruppen för att höra om deras arbete. Det finns jättemycket att berätta om resan, och om bytesringen i Nöbbele också, men jag får kanske återkomma till det en annan gång.

Klimatgruppen i Ambjörnarp har bland annat tagit fram en "komihåg-lapp" för klimatsmarta inköp. Jag tyckte den var så bra så jag frågade om det gick bra att ha med den här på bloggen. Och det gjorde det såklart. Tack Bobby!







Skäms Växjö kommun!



Kommunen ställer inga miljökrav på mattransporter (inslag från Smålandsnytt, SVT)

RSS 2.0