Ekolampor UTAN kvicksilver!

Nej nu får det vara nog. Jag satt och fikade med en av våra grannar i morse och diskuterade hur galet det är att informationen om kvicksilver i lågenergilampor är så USEL! Det är ju jättemånga som fortfarande inte vet att det är skitfarligt att tappa en lågenergilampa i golvet, enligt kemikalieinspektionen bör man lämna rummet i 20-30 min om en varm lampa gått sönder! Detta för att gasformigt kvicksilver lätt tas upp och lagras i kroppen. Och det finns inget tvång att information om det här måste stå med på förpackningarna heller.

Om olyckan är framme och en lågenergilampa pajar ska man absolut inte använda dammsugare. Samla upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och lägg dem i en glasburk med lock. Torka därefter golvet med en (liten) fuktig trasa. Lägg sedan även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall. (skriver kemikalieinspektionen).

Enligt flera olika sajter jag läst ska enstaka exponering för kvicksilver inte vara så extremt farligt, men ändå! Det kanske inte är så svårt för vuxna att gå ut ur rummet i en halvtimme (om man vet om detta alltså) men barn och husdjur då... huga. Och hur många trasiga lågenergilampor kommer man exponeras för under sin livstid, nu när de vanliga glödlamporna fasas ut? Jag tänker iallafall byta ut alla våra lågenergilampor som innehåller kvicksilver (och glödlampor också för den delen) till LED-lampor omedelbart.

LED-lampor kan man till exempel köpa här:

http://www.ekolampan.se/ (säljer bara LED-lampor)

...och i Växjö finns det på flera olika ställen, Clas Ohlson, Kjell & co osv. Renodlade lampaffärer har förmodligen också. Tipsa mig gärna om fler ställen som har bra och billiga LED-lampor!

Kommentarer
Postat av: Karolina

Visst är kvicksilvret ett gissel som vore skönt att slippa. Skriv gärna ett inlägg om vilka LED-lampor du väljer, vad du tycker om ljuset, vilka lampor du ersätter osv. Vore intressant tycker jag.

Tack för en intressant blogg!

2009-10-14 @ 15:08:24
Postat av: kusin Kajsa

Din blogg har blivit omnämnd under BAD09! se min blogg!

Postat av: Billiga LED lampor

Hej



Vi har precis startat LEDBolaget.se. För tillfället har vi inte alltför många sorters LED lampor men vi planerar att öka utbudet rejält inom kort.

2010-07-12 @ 19:52:33
URL: http://www.LEDBolaget.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0