Märknings-djungeln... del 1: GOTS

"78 procent av alla svenskar är beredda att betala mer för ett klädesplagg om de vet att det är tillverkat på ett etiskt och ekologiskt hållbart sätt. Samtidigt uppger 68 procent att de utifrån informationen om plagget inte kan avgöra hur etiskt och miljövänligt det är. Detta visar en SIFO-undersökning som utförts på uppdrag av Folksam".

Detta står i en artikel som jag läste på Dala-nyheterna på webben i förrgår. Jag lovade ju att skriva lite mer om märkning av ekologiska kläder, och citatet här ovan tycker jag säger rätt mycket om vilken djungel det är. Tyvärr!

Men men... vi stackars konsumenter får väl hjälpas åt lite i den här djungeln. Här kommer lite info som jag lyckats vaska fram om de vanligaste symbolerna som figurerar ute i handeln. Det här kommer ta ett tag att bena ut, så jag börjar med del 1: GOTS.



GOTS - Global Organic Textile Standard har funnits sedan 2002 och är ett seriöst försök till världsstandard när det gäller ekologisk och rättvis produktion av textilier. Alltså både rättvisa villkor för arbetarna samt ekologisk produktion i alla led. Startades av textilorganisationer i Tyskland, England, Japan och USA. Detta på grund av dålig märkning och svårigheter för konsumenter att ha koll på alla olika varianter. (well, det är inte glasklart idag heller men man kan tänka sig att det var ännu värre 2002). Det lite luriga med GOTS (som i sig är väldigt väldigt bra) är ju att de i sin tur godkänner organisationer som får lov att utfärda GOTS- märkningen. Dessa organisationer/märkningar ser man ibland på egen hand, utan att det står GOTS alltså. Fast de ju är med ändå. Eller ja, ni fattar. Dessa är Control Union Certifications i Holland, ETKO i Turkiet, ICEA i Italien, IMO i Schweiz, OneCert och Tilth i USA samt Soil Association Certification i Storbritannien.

Så kolla efter GOTS i första hand, men ser ni något av de andra namnen så vet ni att det ändå är ok. Glasklart? :-)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0