Sikta på en riktigt god jul...

...det gör jag iallafall! Jag tycker det ska bli supermysigt med grandoft, julkärve och tända ljus. Helst snö också, men det är väl lite att ta i... men önska får man ju! Känns verkligen som att jag bara väntar på jullovet hela november/december, fast jag inte ens går i skolan!

Här kommer några saker som förhoppningsvis bidrar åtminstone litegrann till en lugnare, sparsammare, fridfullare, mysigare och klimatsmartare årstid.

Visste du att aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst?
Rätt coolt. Så släng inte förbrukade värmeljus och folie i soporna, metallåtervinningen it is. Man kan även vika ihop gamla värmeljus så de blir platta, då tar de nästan ingen plats. (om man är storförbrukare som jag :-)

Elljusstakar och julstjärnor
tycker jag är supermysiga, men hur mycket el drar de egentligen? Köp lågenergilampor eller ännu hellre diodlampor, de blir inte så varma och håller mycket längre. Jag var för länge sen med om att en (gammal) glödlampa hängde direkt mot en pappersjulstjärna, det var mycket nära att det började brinna. Hu. Trasiga lampor från t ex luciakronor, elljustakar osv ska förresten lämnas på återvinningscentralen.

Du gör skillnad om du köper ekologisk, rättvisemärkt och närproducerad mat. Även om du måste ta bilen till affären. Försök storhandla så minimerar man bilkörandet. Eller om du ändå ska till stan, fråga grannarna om det är något de behöver så slipper fler köra i onödan. På tal om onödan... det kanske är en hel del ni brukar ha på julbordet som ingen egentligen gillar. Då kan man ju strunta i det. Sen är det bättre både för välmåendet, ekonomin och klimatet att satsa på mer grönt och mindre kött också. Även om det kanske är svårt att plötsligt bli vegetarian just vid jul, om man inte redan äter helt vegetariskt, så kan man ändå göra skillnad genom att tänka på sin köttkonsumtion. Köp en eko-skinka åtminstone.

Strunta i köphysterin. Ge bort återvunna julklappar, eller gör något själv (ta barnen eller vännerna till hjälp t ex)! Om man nu inte lyckas övertala hela familjen om att man faktiskt kan strunta helt i julklapparna. I min familj brukar vi köpa en julklapp var, och sen sitter vi hela kvällen före julafton och knepar ihop rim tillsammans. Det är mest rimstugan som är grejen, själva julklappen spelar mindre roll. Men det är ju nu när alla är vuxna, när vi var små hade vi önskelistor och några fler julklappar. I vilket fall, jag tror att det är viktigt att fundera på vad man verkligen "måste" köpa och fundera ut själv, och ihop med familjen, hur man vill ha det.

Julkort, måste man skicka dem med post?
Det trodde jag nästan, och att det skulle kännas konstigt annars. Men förra året fick vi bara ett per post tror jag, eller om det var två. Och hur många som helst på sms och mail! Pappers-korten verkar ha fasat ut sig själva. Själv har jag inte skickat några på flera år, men jag skickar desto fler både jul- och nyårskramar digitalt. Billigare och miljövänligare. Man slipper dessutom stressen över när tusan det var sista dagen man skulle lägga dem på lådan.

Det där med transporter... klart att man vill träffas. Då är det bra att tänka på att åka kollektivt, om man verkligen måste resa. Många bilresor kan man vara utan, ta en promenad tillsammans istället för att åka på bilutflykt t ex.


Ha det gott!  ... och släck ljusen och dubbelkolla att brandvarnaren funkar!

/ida

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0