Tvätta och diska... så blir det lite roligare! Och klimatklokare.

Det är nog ganska få som tycker att det är sådär jättekul att diska och tvätta.. men det måste man ju. Och vi har såklart några finfina tips att dela med oss av som gör det hela lite roligare!

Diskmaskin. Ja okej, det kunde ni gissa att jag skulle skriva, men det är faktiskt det allra klimat- och energisnålaste sättet att diska på. Enkelt förklarat är det för att (nya, miljöklassade) diskmaskiner drar väldigt lite vatten som sen värms upp snabbt och spolas runt. Sen är det ju oerhört smidigt också, det gör ju inte saken sämre! För att diskmaskins-diska ännu klimatvänligare så stäng helst av torkfunktionen i slutet av programmet. Det räcker med att skrapa av matrester, man behöver inte skölja av disken före. Och diska bara när maskinen är full.

Vi har en bänkdiskmaskin (eftersom vi bara är två i vårt hushåll) som vi fått ta över från några kompisar, men man kan också kolla med Vidingehem om vad det skulle kosta att få en diskmaskin installerad. (Det beror lite på om det är förberett för en sån eller inte i din lägenhet). Diskar du för hand så försök att sluta med att diska under rinnande vatten och använd ett miljömärkt diskmedel. Men det gör du väl redan? :-)

Tvätta och torktumla lite bättre kan man göra genom att t ex köpa världens bästa (och klimatneutrala svensktillverkade) tvättmedel, nämligen Ocean! Det kan man köpa på Lantmännen Granngården i Växjö. Det går också att beställa via deras webbsida (eller skriva ut ett beställningsformulär och skicka), så levererar de direkt hem till din dörr. Helt sjukt bra. Drygare tvättmedel har jag aldrig varit med om! Köper du deras 9-kiloshink med dubbeldryg så har du tvättmedel hemma för flera år, eller gå ihop med grannarna vettja. (De har även jättebra diskmedel, maskindisk, rengöringsprodukter etc på Ocean). Annars gäller väl de gamla vanliga hemkunskapsknepen fortfarande; tvätta fulla maskiner och tvätta inte i mer än 40 grader i onödan. Kortprogram funkar oftast jättebra om man inte har extremt smutsig tvätt.

Torktumlar gör vi nästan aldrig, man sparar både på kläderna och miljön om man hänger upp tvätten istället. Men om man ändå måste så har vi två torkbollar som man lägger i, de förkortar torktumlingstiden och hjälper till att spara energi. Lätt och roligt! Tvätten blir mjuk också utan att man behöver använda sköljmedel. Ecozone heter torkbollarna och går att köpa bl a på svenska sajten jordklok.

Vad har vi för vatten egentligen? Det är viktigt att veta vattnets hårdhet på just din ort så man doserar rätt med tvätt- och diskmedel. Dels för att inte "ta i för mycket" och dels för att inte heller dosera för lite så man måste göra om tvätten/disken. I Växjö tätort är till exempel vattnet ganska mjukt, men hos oss i Åryd lite över medelhårt. Hur är det där du bor? Kolla upp detta enkelt på Växjö Kommuns hemsida.

Kommentarer
Postat av: Anna

Om man inte vill lägga pengar på torkbollar funkar det jättebra med vanliga tennisbollar, som man kanske redan har hemma, i torktumlaren (Detta är ju även en klassiker när man torkar dunkuddar/täcke, så de blir fluffiga istället för att dunen klibbar ihop).

2008-11-09 @ 15:11:59
Postat av: Ida

absolut, håller helt med dig Anna! Det glömde jag förstås skriva :-)

2008-11-09 @ 20:00:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0