Elda inte för kråkorna!

Nu när vintern börjar smyga sig på tänkte jag att det kan passa bra att dela med mig av våra bästa uppvärmningstips.

På Masugnsvägen i Åryd där vi bor har vi och våra grannar kallhyra, vi betalar alltså för uppvärmningen av våra lägenheter. De värms upp genom direktverkande el, men vi har också antingen kakelugnar eller braskaminer att elda i. Det ni! Men även för er som inte har kallhyra tror jag att man ändå kan vilja ha bra knep på hur man behåller värmen inne.

Häng upp ett draperi innanför ytterdörren. Jag som är född uppe i Norrbotten har med mig detta sedan jag var liten. Mycket enkelt sätt att minska att det drar in kall luft rätt in i lägenheten, oavsett om det är när man öppnar dörren på vid gavel eller om man känner att det drar kallt även när dörren är stängd. Vi har köpt en billig ullfilt på söders överskott i Växjö, men man kan också ta nåt annat man har hemma. Är man designintresserad kan man enkelt hänga ett snyggt tyg framför den tjocka filten om man vill. Duschdraperistänger funkar ofta bra som dörr-gardinstång så slipper man borra i väggen.

Elda! Det är ett mycket klimatvänligare och energieffektivare sätt att värma upp lägenheten än genom eldrivna element. (Och billigare!) Om du är så lyckligt lottad att du har kamin eller kakelugn. Köp ved från en lokal skogsägare, de kan ofta köra hem veden till dig och dina grannar. Köp braständare så går det snabbt att få drag i brasan. Vill du veta mer om hur man eldar på bästa sätt, kolla t ex in Allt om Kakelugnar (tips från vår granne Nauras).

Skaffa en värmespridande fläkt om du har braskamin. Den ställer man på kaminen, och sen drivs den bara av värmen från denna. Ingen el behövs. Och vips är det inte bara varmt närmast kaminen utan i hela lägenheten! Vi har köpt vår på e-bay, men det finns att köpa på flera andra ställen på nätet och i butik. De är lite dyra, men man kan som sagt hitta begagnade. Eco-fan heter vår.

Välj en klimatneutral/miljömärkt el-leverantör.
Vi som ändå måste ha på våra element ibland tycker självklart att det är viktigt. Men det är det såklart även om man har varmhyra och betalar för vanlig hushålls-el. Vi har till exempel el från enbart förnyelsebara källor från Falkenberg Energi. Jätteroligt förresten att läsa att Vidingehem satsar stort på närproducerad vindkraft. (Läs artikeln i Smålandsposten).

Klä på dig. :-) Det är faktiskt helt okej att ha det lite svalare än 24 grader hemma. Med tofflor och en mysig pläd är det inga problem. Har du kallt på golven så är det klassiska knepet varma "vintermattor" bra och isolerande. Sen kan man ju alltid baka en god äppelkaka och lämna ugnsluckan öppen när den är klar så får man både värme och god doft i lägenheten :-)

Gardiner eller persienner är bra att dra för fönstren när det är mörkt ute eller när man inte är hemma. Det håller värmen inne.

Stäng inte ventilationsluckorna. Om du har sådana alltså. Du kan möjligen stänga igen dem lite mer än på sommaren om det verkligen drar svinkallt från dem. Men grejen är den att om ventilationen inte är öppen så kommer huset att "dra" ut den varma luften genom fönster och springor, så det blir alltså inte varmare inne om du stänger luckorna! Tvärt om. 

Möblera inte framför elementen
. Inte bara för att värmen inte kan spridas, utan även för att termostaten i elementet stängs av för att den "tror" att det är för varmt. Och där går du och tycker att det är iskallt...

Sänk eller stäng av värmen om du ska bort. Man kan gott sänka elementen till 15 grader om man ska resa bort några dagar. Eller om man bor i ett välisolerat hus, kanske till och med stänga av dem helt. (Om det är 15 minusgrader ute rekommenderar jag det dock inte :-) Om du har en timer till elementen så använd den, så kan du ställa in att de slås på en stund innan du kommer hem.

Självklart ska du kontakta Vidingehem om det ändå är alldeles för kallt hemma hos dig hur du än gör, så får de komma och kolla upp det hela. Eller, om det mot förmodan skulle vara för varmt! Det kanske inte går att skruva ner elementen, (det har vi varit med om i vår förra lägenhet till exempel) och du måste öppna fönstren på vid gavel varje kväll för att kunna sova. Så ska man inte heller behöva ha det, så hjälp i så fall hyresbolaget att få veta detta så de kan sänka värmen och spara energi. Det spelar väl ingen roll vem som betalar värmen, det är i vilket fall onödigt att elda för kråkorna...


Det finns även några andra bra energisparande vardagsknep att läsa på Vidingehems hemsida.


Lev väl och må gott!

/ida

Kommentarer
Postat av: Petra

Dina tips om hur man håller värmen tycker jag är himla sunda. Varför inte acceptera årstiderna och vårt klimat och istället sätta på sig en extra kofta eller svepa in sig i en filt när det är ruggigt väder. Känns ju så himla onödigt att "elda för kråkorna" bara för att man ska kunna trippa runt barfota och i T-shirt... De som gör det är hemskt bortskämda anser jag!

2008-11-08 @ 13:53:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0