mer LED-lampor

Det är bra att vara hemma på semestern och äta egenodlade grönsaker. Då kan man till och med få lite pengar över, som man till exempel kan köpa LED-lampor för. Vi håller på att byta ut alla våra "vanliga" lampor hemma till LED. Dock är de ju lite dyra, så det tar ett tag. I längden blir det dock mycket bättre för både plånboken och miljön!

Nu i sommar har vi köpt 5 st till, en från jordklok.se, två från etc.se, en på Kjell och co och en på Biltema. Så här kommer då en fortsättning på mitt lilla LED-lampstest som jag började med tidigare här på bloggen!

Biltemas lampa kostade 99 kr, den är på 2,4 W (det motsvarar 20 watt på gamla vanliga glödlampor). Den här lampan är helt klart den mest prisvärda som jag testat hittills, relativt billig för att vara LED och ger ett fint varmt ljus. Så här ser den ut på plats:



etc-lamporna är också mycket bra, varmt ljus där också. Dock är de dyra (340 kr). Här kommer en bild där jag har en etc-lampa i den vänstra lampskärmen, och i den högra har jag satt en billig från Kjell och co (79 kr). Man ser skillnad, och visst är den dyra bättre. Solarit-lampan från jordklok glömde jag fota, den har vi i en taklampa och det blev väldigt bra. Den här lampan är lite större och starkare än de andra jag testat, den vi har är på 6 W (motsvarar ca 40 W) och även själva lampan är större. Den kommer alltså sticka ut för långt om jag skulle ha den i t ex sänglampan. Den finns även i 8 W. Rekommenderas!


lampa från etc.se till vänster och från kjell och co till höger

VAD SPARAR DU? En 6 W LED lampa har en beräknad brinntid på ca 30 000 timmar. I dagens elpris betyder det att den under sin livstid drar energi för 180 kWh dvs ca 200 kr. En motsvarande Glödlampa drar istället el för 1320 kr (1200 kWh). En motsvarande lågenergilampa av lysrörstyp drar 270 kWh dvs el för ca 300kr. Men för att få samma brinntid som LED lampan måste du byta lågenergilampa minst 5 gånger (vilket ger en slutnota på cirka 800kr). Glödlampan behöver du byta ca 30 gånger.

Hur man än räknar är den "dyra" LED lampan helt enkelt billigare i längden. Det är därför Energimyndigheten rekommenderar LED lampor som framtiden ljuskälla.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0